به نام خدا
** آيت الله احسانبخش شيفته خدمت به اسلام و مسلمين بود
حضرت آيت الله احسانبخش در سال 1309 شمسي در دهستان «ليف شاگرد»(بازارجمعه) از توابع تُولَماتِ شهرستان صومعه سرا در هفده کيلومتري غرب شهر رشت در ميان خانواده اي متدين و کشاورز ديده به جهان گشود . پدرش مرحوم حاج غلامرضا مردي متدين و عاشق اهل بيت (عَلَيهِِمُ السَّلامُ) و دلداده و شيداي حضرت سيدالشهداء ابا عبدالله الحسين (عَلَيهِِ السَّلامُ) بود . پدر بزرگوارش با کشاورزي و دامداري و ماهي فروشي اِمرار معاش مي کرد . نام مادرش سيده زينب بود . اجداد آيت الله احسانبخش اَصالتا اهل رودبار بودند .
آيت الله احسانبخش بعد از پيروزي انقلاب اسلامي در تأمين امنيت شهرها و خدمات رساني به مردم استان گيلان و پاکسازي ادارات و سازمان ها از لَوث وجود عناصر ضد انقلاب و خنثي سازي توطئه ها و فتنه هاي منافقين که از همه جا به جنگل هاي گيلان و مازندران رو آورده بودند ، نقش بسيار ارزشمندي داشت . مردم گيلان هرگز مجاهدت ها و ايثارها و فداکاري ها و خدمات اين عالِم جليل القدر و مدافع حقيقي خط اصيل امام و رهبري را فراموش نخواهند نمود .
آيت الله احسانبخش جانباز هفتاد درصدي بود . ايشان در بيست و ششم فروردين 1361 شمسي توسط منافقين کوردل ترور شد و سال ها به عنوان شهيد زنده زندگي نمود و تا سال 1380 که رحلت کرد در حدود 14 بار در داخل و خارج از کشور عمل جراحي انجام داد و مشقت هاي زيادي را دراين راه متحمل شد .
آيت الله احسانبخش از جمله دانش آموختگان برجسته حوزوي است که علاوه برکسب معلومات و علوم حوزوي و تحصيل مقامات علمي حوزوي از محضر بزرگان حوزه ، در تحصيلات دانشگاهي هم جديت داشت و در سال 1332 شمسي در رشته الهيات (معقول و منقول) در دانشگاه تهران به تحصيل پرداخت و در سال 1335 شمسي موفق به اخذ ليسانس از دانشگاه تهران شد و موضوع رساله ايشان ، «علل پيدايش خوارج» بود که بعد ها به صورت کتاب در سه جلد منتشر شد . بعضي ها گفته اند که ايشان سه ليسانس از دانشگاه اخذ نموده است . آيت الله احسانبخش قبل از انقلاب اسلامي يعني در سال 1340 شمسي ، دبستان و دبيرستان دين و دانش را در رشت بنيان گذاشت که اين اقدام در واقع در راستاي توسعه دبيرستان دين و دانش قم بود که در سال 1334 شمسي در شهر قم تأسيس شده بود و مسؤليت و مديريت آن به دست باکفايت شهيد آيت الله سيد محمد بهشتي بود . (مجوز تأسيس دبيرستان دين و دانش قم در چهارم تيرماه سال 1334 به امضاي دكتر محمود مهران، وزير فرهنگ وقت به آقاي مهدي حائري ارائه شد و بعد از دو ماه نيز مهدي حائري به دليل كسالت ، آيت الله شهيد سيدمحمد بهشتي را به عنوان مسئول و مدير اين مدرسه معرفي كرد.آيت الله شهيد بهشتي ، زبان انگليسي و آيت الله شيخ محمد مفتح ، شرعيات و آيت الله مکارم شيرازي ، زبان عربي و استاد علي اصغر فقيهي ، ادبيات را در اين مدرسه درس و تعليم مي دادند . مدرسه دين و دانش قم در تحولات سياسي و اجتماعي نقش ويژهاي داشت و به عنوان کانون تحولات مطرح بود و تاکنون بيش از شصت سال از تأسيس آن مي گذرد ) . آيت الله احسانبخش مسلط به زبان انگليسي بود و در مدرسه دين و دانش رشت تدريس مي کرد .
آيت الله احسانبخش (صاحب کتاب ارشمند و نفيس آثار الصادقين «عَلَيهِِمُ السَّلامُ» ) در سنگر علم و دانش فعاليت هاي زيادي نمود و آثار قابل توجهي از خود به يادگار گذاشت و بنابر قولي ايشان داراي 57 اثر قلمي است که بارزترين و فاخرترين آن کتاب آثار الصادقين است . مجموعه 35 جلدي «آثار الصادقين» در واقع يک مجموعه گرانسنگ حديثي از مرحوم آيت الله شيخ صادق احسانبخش مي باشد که در بردارنده 50 هزار حديث (به همراه ترجمه احاديث به صورت الفبايي) از 360 اثر نفيس شيعه و سني است . آيت الله صافي گلپايگاني ارزش اين اثر نفيس را در رديف آثار مرحوم شيخ طوسي قلمداد فرمودند .
آيت الله اجسانبخش از مبارزين و مجاهدين خستگي ناپذير در عرصه هاي سياسي و انقلابي بود و در اين راه خوش درخشيد . سابقه مبارزات و مجاهدت هاي ايشان در دوران ستمشاهي در تاريخ و سند انقلاب اسلامي ثبت است . او هيچگاه از مسير و خط ولايت و امام و رهبري خارج نشد و مدافع سرسخت ولايت مطلقه فقيه بود .يکي از ويژگي هاي برجسته آيت الله احسانبخش خصلت مردمي بودن و خدمت کردن به مردم و محرومين و فعاليت مستمر براي حفظ و تقويت انقلاب و نظام و رهبري و پشتيباني از ولايت فقيه بود . او شيفته خدمت به اسلام و اهل بيت (عَلَيهِِمُ السَّلامُ) و مردم بود . در دوران دفاع مقدس بسيار خوش درخشيد و در جبهه ها حضور گرمابخش و اميد آفرينش براي رزمندگان اسلام کاملا محسوس بود . او در کمک رساني به جبهه ها در دوران دفاع مقدس و جنگ تحميلي از طريق کمک هاي مردمي ، تلاش ها و خدمات شايان و افتخار آميزي نمود که يک مورد آن ارسال 1500 کاميون از کمک هاي مردم متدين و انقلابي و ولايتمدار گيلان به جبهه ها بود.
آيت الله احسانبخش از نمايندگان ولي فقيه در استان گيلان بود . او از پاييز سال 1359 تا سال 1380 که رحلت نود مقام نمايندگي ولي فقيه در استان گيلان را بر عهده داشت .
مرحوم آيت الله احسانبخش در چهاردهم خرداد 1380 هجري شمسي يعني در سالگرد استاد و مقتداي خود حضرت امام خميني جان به جان آفرين تسليم کرد . عاشَ سَعيدا وَ ماتَ سَعيدا .
سيداصغر سعادت ميرقديم لاهيجي
** آيت الله سيد اصغر سعادت ميرقديم لاهيجي